Hur länge sitter åksjuka i?
Att drabbas av åksjuka kan vara riktigt obehagligt och något man ogärna dras med länge, men hur länge kan egentligen åksjukan hålla sig kvar?
Går oftast över snabbt
Om man drabbas av åksjuka går den ofta över ganska snabbt när man slutat med aktiviteten som gjort att åkomman har uppstått. Åksjukan brukar med andra ord snabbt avta när man till exempel stigit ur bilen eller lagt till med båten.
Fall med flerårig åksjuka finns rapporterade
Det finns dock vissa fall där människor hävdar att åksjukan har suttit i en längre tid. Det existerar till och med extremfall där människor säger sig ha upplevt åksjuka i flera år. I dessa fall är det dock nog rimligt att tro att andra medicinska tillstånd spelar in.
Om åksjukan inte går över
Om du drabbas av åksjuka som inte går över bör du uppsöka läkare. Risken är att du har fått något annat medicinskt problem som behöver utredas.
Dålig landsstigning (MDD)
En speciell typ av åksjuka är den som uppkommer när man befinner sig på sjöar eller hav. Den uppträder när man befunnit sig i en farkost på vatten ett tag och märks först när man befinner sig på fast mark igen. Det känns då som marken gungar under en när man går.
Tillståndet kallas MDD och står för Mal de Debarquement, det vill säga “Dålig landstigning”. MDD är ett tillstånd som oftast är ganska snabbt övergående. Håller det i sig länge är det alltid bra att uppsöka vård för att utesluta andra orsaker.
Orsak till MDD
Kroppen försöker hela tiden anpassa sig till nya situationer vilket gör att den efter en tid lär sig den gungande rörelsen till havs. När man sedan stiger iland hinner inte hjärnan med och förväntar sig att marken fortfarande ska röra sig trots att den inte gör det. Då kan man få den gungande känslan som kallas sjöben. Tillståndet kan även medföra en känsla av yrsel.
Kroppen kan vänja sig av med MDD
Om man frekvent rör sig på vatten kan hjärnan vänja sig vid omställningen mellan fast mark och vatten. Det kallas då att man har fått sjöben.
Publicerad: 30.08.2017
Uppdaterad: 02.09.2017
Skribent: Charlotta Holding
Källa: Yrsel.com, 1177.se